Ugens fagjournalist: Færre penge men større arbejdsglæde

Marianne Bækbøl er socialrådgiver og fagjournalist

I disse dage, hvor Danmark er lukket ned af Corona, er det måske ikke det bedste tidspunkt at slå et slag for freelancelivet. Men Marianne Bækbøl har aldrig fortrudt, at hun tog den vej

For Marianne Bækbøl var det en gammel drøm, der gik i opfyldelse, da hun begyndte på fagjournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. Bag sig havde hun en lang erfaring som socialrådgiver og leder af et misbrugscenter, men hun drømte om at blive journalist. 

Hun har ikke fortrudt sit valg om at skifte branche:
“Mit liv er blevet så meget mere levende, varieret og spændende, siger Marianne Bækbøl: 
“Det er blevet mere positivt, efter jeg blev journalist”

Journalister er sjovere 
Som journalist møder hun en bredere skare af mennesker, end hun gjorde, da hun arbejdede i behandlerverdenen:
“Og så er journalister er bare sjovere at være sammen med.”

I kølvandet på coronakrisen er det med et slag blevet sværere at være selvstændig. Og Marianne Bækbøl, der er freelance rådgiver, kommunikatør og fagjournalist, har oplevet, at indtægterne forsvundet, men hun bevarer optimismen:
“Jeg tror på, at det nok skal vende. Jeg er ikke ved at søge job, for jeg vil stadig helst være selvstændig.”

Usikker økonomi
Coronakrise eller ej. Marianne Bækbøl tjener mindre som journalist end i sit tidligere job, og livet er blevet mere usikkert, fordi hun som selvstændig ikke er sikret en løn. Men til gengæld er hun langt mindre stresset, end da hun arbejdede som leder af et misbrugscenter. 

“I virkeligheden var der kun én gang, jeg skulle være bange”, fortæller Marianne Bækbøl, “og det var, da jeg skulle tage beslutningen om at gå fra et fast job til uddannelse.”

I den periode gik der sport i at se, hvor meget af sit forbrug, hun kunne skære væk:
“Det var vildt at opleve, at det var mit fattigste år nogensinde, men jeg har aldrig været så glad.”

Kunder i butikken
Marianne Bækbøl begyndte at arbejde som freelancer i 2014, og fik hurtigt en håndfuld faste kunder:
Jeg tog fat i mit gamle netværk for at få opgaver, og jeg deltog i konferencer indenfor de områder jeg kendte. Snart fik jeg kunder i butikken.”

Hun meldte sig også ind i freelancegruppen i Dansk Journalistforbund, og det var med til at give hende et netværk i hendes nye branche. 

To fagligheder smelter sammen
I 2019 tog Marianne Bækbøl et vikariat som socialrådgiver/karriererådgiver i Dansk Journalistforbund, hvor hun brugte sine gamle kompetencer som socialrådgiver til at rådgive journalister. 

Det fik hende ind på en anden bane, og hun arbejder i dag mere med stress- og karriererådgivning end journalistisk. Der er stadig masser at tage fat på både indenfor kommunikation, journalistik og rådgivning, og friheden vil Marianne Bækbøl ikke bytte for noget:

“Jeg føler mig som en succes i dag, men set på økonomi, var der nok mange, der ville slå en latter op”, siger hun. “Som tiden er lige nu, så afventer jeg selvfølgelig at se, om jeg passer ind i en af regeringens hjælpepakker til virksomheder. Jeg prøver at have is i maven og tro på, at det normaliserer sig igen.”

Du kan læse mere om Marianne Bækbøl på Jobbloggen, hvor hun blandt andet skriver om det gode arbejdsliv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *